Valpreventie: draagt fietsen bij aan een betere balans?
4 maart 2025

Valpreventie is een hot topic binnen de Nederlandse zorg en welzijnssector. Gemeenten investeren steeds vaker in programma’s die ouderen helpen mobiel en zelfredzaam te blijven, omdat een valpartij – met name bij ouderen – grote gevolgen kan hebben. Een gebroken heup leidt vaak tot langdurige zorg en hoge kosten. Toch blijkt het voor gemeenten lastig om geschikte projecten te vinden voor hun valpreventiebudget.

(Virtueel) fietsen

Fietslabyrint wordt in verschillende zorginstellingen ingezet om ouderen op een laagdrempelige en plezierige manier in beweging te houden. Maar draagt het daadwerkelijk bij aan valpreventie? Het korte antwoord is: het helpt zeker! Balansoefeningen, zoals in programma’s als Otago of In Balans, richten zich specifiek op loop- en coördinatietraining om valrisico’s te verminderen. Fietsen – en specifiek fietsen op een stabiele zitfiets met Fietslabyrint – traint die balans niet direct. Toch zijn er aanwijzingen dat het wél ondersteunend kan werken.

Wat zegt de wetenschap?

Uit onderzoek blijkt dat zelfs laagdrempelig fietsen op een zitfiets met weinig weerstand positieve effecten kan hebben op motorcoördinatie en balans, zoals nodig bij het lopen en uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Hoewel de directe impact op het voorkomen van vallen nog niet is aangetoond, is er wel bewijs dat algemene fitheid, loopcoördinatie en kwaliteit van leven verbeteren.

Daarnaast laat een studie zien dat zowel fietsen als exergames met stapbewegingen bijdragen aan een betere algehele fitheid en loopcoördinatie. Stap-exergames hebben een net iets groter effect, maar fietsen biedt een uitstekend alternatief voor mensen die niet kunnen of willen wandelen. Ook kan weerstandstraining op een zitfiets helpen bij spierkrachtopbouw, wat essentieel is voor opstaan en stabiliteit.

Waarom fietsen wel een goede keus is

Hoewel Fietslabyrint geen directe balansoefeningen biedt, kan het wel degelijk een waardevolle bijdrage leveren aan de algehele fitheid en mobiliteit van ouderen. De combinatie van bewegen en cognitieve stimulatie (door de virtuele fietservaring) kan ouderen motiveren langer actief te blijven. Dit draagt bij aan een betere conditie, coördinatie en mogelijk een indirecte vermindering van valrisico’s.

Voor gemeenten die zoeken naar manieren om hun valpreventiebudget effectief in te zetten, is het dus goed om te kijken naar een bredere aanpak. Een combinatie van balansoefeningen, krachttraining én laagdrempelige beweging zoals fietsen met Fietslabyrint kan een effectieve strategie zijn om ouderen gezond en mobiel te houden.

Wil je meer weten over hoe Fietslabyrint binnen valpreventie kan worden ingezet? Neem contact op met onze accountmanagers voor advies op maat. Dat doe je door te mailen naar info@fietslabyrint.nl

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Binckhorstlaan 36
2516 BE Den Haag Nederland

sales@fietslabyrint.nl
070 737 1152
Nederland (NL)