Behandelaars in de revalidatiezorg doen hard hun best om het revalideren makkelijker en leuker te maken. Fietslabyrint helpt daarbij, vertelt fysiotherapeut Anneloes Houwen van verpleeghuis De Dilgt in Haren.
Giraffes en zebra's zien op safari, waterfietsen door de Amsterdamse grachten of touren door het drukke Tokio: op de afdeling geriatrische revalidatiezorg in verpleeghuis De Dilgt kijken ze van zo'n uitje niet meer op. De meeste cliënten zijn op leeftijd en wonen op het terrein of verblijven er tijdelijk om te revalideren. Toch reizen ze doorgaans heel wat af. Virtueel dan, met dank aan de interactieve fietstochten van Fietslabyrint. De twee fietsen die in de oefenzaal staan aangesloten op het Fietslabyrint-beeldscherm zijn eigenlijk continu bezet, vertelt fysiotherapeut Anneloes Houwen. Al vijftien jaar begeleidt zij mensen die over het algemeen niet meer zelfstandig buiten kunnen fietsen, maar voor wie beweging juist heel belangrijk is. "Voldoende bewegen helpt om de conditie op peil te houden en het bevordert het mentale en fysieke herstel," vertelt ze. Fietsen is een belangrijk onderdeel van haar behandelingen, maar zet iemand op een fiets voor een witte muur en diegene is er al snel klaar mee. "Maar fietsend door een wereldstad of juist door je oude vertrouwde omgeving, denk je misschien sneller: ik kijk ook nog even om díe hoek. Fietslabyrint maakt het makkelijker om de fietsminuten vol te krijgen," zegt Anneloes. De keuzemomenten en de levensechte omgevingsgeluiden tijdens de route zorgen voor een realistisch fietservaring. Wie harder trapt, gaat sneller, en op een kruispunt kiest de fietser zelf waar hij of zij heengaat. Anneloes: "Het is echt een beleving en dat stimuleert."
Van alle zeshonderd waarheidsgetrouwe routes blijft Groningen in Haren vooralsnog het populairst. "Dat ligt in de buurt en veel mensen hebben daar mooie herinneringen aan. Maar sommige mensen kiezen juist voor een locatie over de grens, omdat ze daar ooit gewoond hebben, op vakantie zijn geweest of bepaalde straatnamen of gebouwen herkennen," vertelt Anneloes. Veel mensen in de geriatrische revalidatiezorg hebben te maken met beginnende dementie of geheugenproblemen. Naast beweging stimuleert Fietslabyrint bij hen ook de cognitieve vermogens. Zo ook bij de 92-jarige Jan van der Woude die tijdens het herstel van een operatie graag gebruik maakt van Fietslabyrint. Vaak kiest hij voor een van de achttien Spaanse routes, omdat zijn dochter in Spanje woont. "Al laat ik me soms ook verrassen. Ik heb in mijn leven de halve wereld rond gereisd en ben op zoveel plekken geweest. Soms rijd ik ergens en denk ik: ja, deze omgeving ken ik," vertelt hij. Twee keer per week stapt hij op de fiets voor een virtuele tocht. Hij lacht: "Het liefst ga ik nog vaker, maar ik ben natuurlijk niet de enige die er gebruik van wil maken. Fietslabyrint is populair."
De routes van Fietslabyrint leveren regelmatig leuke gesprekken op, vertelt Anneloes. "Je komt nog eens wat over elkaar te weten. Dat maakt het werk net wat gezelliger. En dat mag ook wel, want mensen zijn hier om te revalideren en dat is niet iets waar je vrijwillig voor kiest. In revalidatiecentra kan de wereld soms heel klein voelen: er zomaar op uitgaan, kan vaak niet meer. Fietslabyrint geeft je dan toch het gevoel even op een andere plek te zijn. Helemaal als je voor een lekkere zonnige bestemming kan kiezen terwijl het hier grijs en grauw is. Fietslabyrint maakt revalideren net iets makkelijker en leuker. Dat pak je als behandelaar natuurlijk met beide handen aan."