Als je aan een ziekenhuis denkt, denk je misschien wel aan veel op bed liggen en rust houden. Deze gedachte is niet geheel onterecht, maar hier komt verandering in. Ziekenhuizen zien steeds meer het belang van beweging tijdens je ziekenhuisverblijf en zoeken naar manieren om dit mogelijk te maken. Zo ook bij het Franciscus ziekenhuis in Schiedam. De afdelingen Interne Geneeskunde, Neurologie en Geriatrie hebben allemaal hun eigen Fietslabyrint om patiënten te motiveren in beweging te blijven.
Bij Franciscus nemen verpleegkundigen actief deel aan besluitvorming. Zij hebben het meeste contact met de patiënten en weten precies wat nodig is om hun verblijf aangenamer te maken. Met die gedachte ontwikkelde geriatrieverpleegkundige Marian Groenenboom een plan om haar afdeling beweegvriendelijker te maken.
“Een paar jaar geleden bleven onze patiënten veel vaker in bed liggen,” vertelt Marian. “Vooral oudere patiënten dachten dat ze in hun pyjama op bed moesten blijven zodra ze in het ziekenhuis kwamen. Maar zodra ze meer bewogen, merkte ik direct verbetering.”
Om beweging te stimuleren, diende Marian via de Franciscus Foundation een voorstel in om een huiskamer te realiseren voor de afdeling Interne Geneeskunde. “Onze afdeling had alleen kantoren en patiëntenkamers, waardoor er geen uitnodigende plek was om even uit bed te komen. We hebben benadrukt hoe belangrijk zo’n ruimte is en dankzij de Foundation is de huiskamer gerealiseerd.”
Dankzij de sponsoring van Ronde Tafel 46 Schiedam en Ladies Circle 04 Schiedam kon de huiskamer worden ingericht, inclusief een Fietslabyrint. “Het mooiste aan dit project is dat ik de vrijheid kreeg om het te realiseren,” zegt Marian. “Ik zag precies wat onze patiënten nodig hadden en kon daar concreet iets aan bijdragen.”
De huiskamer bevindt zich aan het einde van de gang, wat ervoor zorgt dat patiënten automatisch al een stukje lopen. Ze kunnen zelfstandig of met hulp van verpleegkundigen en vrijwilligers de ruimte bezoeken. “We hebben de kamer echt als een huiskamer ingericht, zodat patiënten zich even in een andere omgeving wanen en de ziekenhuisrealiteit kunnen vergeten.”
“Fietslabyrint helpt hier enorm bij,” vervolgt Marian. “Onze patiënten kiezen het liefst routes door Schiedam, Vlaardingen of Rotterdam, omdat ze daar veel herinneringen aan hebben.” Zodra ze beginnen te fietsen, komen de verhalen vanzelf en voelen ze zich iets minder een patiënt.
““Deze combinatie van beweging en mentale afleiding is ontzettend waardevol.””
Ook mantelzorgers betrekken ze actief. “We moedigen hen aan om samen met de patiënt een rondje te fietsen of naar de huiskamer te gaan,” legt Marian uit. De fietsroutes stimuleren niet alleen beweging, maar prikkelen ook cognitief door herinneringen op te roepen. “Onze patiënten zitten vol verhalen. Het mooiste moment is wanneer ze met een grote glimlach fietsen die herinneringen delen.”
Wil je net als Franciscus sponsoring realiseren voor een Fietslabyrint? Lees hier onze pagina met handige tips en vraag onze voorbeeldbrief aan om fondsen te werven.